از بخاریهای نفتی تا تعطیلی مدارس در قُلیان/مجهز شدن همه مدارس ک
نبود سامانههای گرمایشی در بعضی از مدارس کردستان، بهویژه در مدارس روستایی این استان نگرانیهایی را درزمینه وقوع برخی حوادث ناگوار به همراه دارد، اما به گفته مسئولان مربوط قرار است تا پایان سال آینده همه مدارس استان به سامانههای گرمایشی مجهز شوند...
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، نبود سامانههای گرمایشی در بعضی از مدارس کردستان، بهویژه در مدارس روستایی این استان نگرانیهایی را درزمینه وقوع برخی حوادث ناگوار به همراه دارد، اما به گفته مسئولان مربوط قرار است تا پایان سال آینده همه مدارس استان به سامانههای گرمایشی مجهز شوند.
با وجود تلاشهای صورت گرفته درگذشته، هنوز بسیاری از روستاهای کردستان از گاز طبیعی بهرهمند نیستند و به همین دلیل دانشآموزان این روستاها مجبورند در مدارسی درس بخوانند که با بخاری نفتی گرم میشود. این موضوع درحالی است که سرما به استانهای شمال و غرب کشور از جمله کردستان همیشه زودتر از سایر شهرها سر میزند و درواقع مردم مجبورند از فصل پاییز لباسهای گرم به تن و بخاریهای خود را روشن کنند.
مردم برخی روستاهای کردستان ناچارند از بخاری نفتیهایی استفاده کنند که ایمنی چندانی ندارند و برای بسیاری نیز یادآور خاطراتی تلخ و هولناک است؛ بخاریهایی که همیشه قرار است خانهها و دلها را گرم کند، اما اندکی بیتوجهی میتواند چراغ زندگیهایی را به خاموشی بکشد یا یک عمر حسرت و اندوه به دنبال داشته باشد.
خانوادههای نگران
هنوز از یادها نرفته است که پانزدهم آذر سال 91 آتش بخاری به جان 29 دانشآموز کلاس چهارم ابتدایی مدرسهای در «شینآباد» پیرانشهر افتاد و آنان را با شعلههایش بلعید. همان سال بود که همه مسئولان یکصدا گفتند که دیگر در هیچ مدرسهای نباید از بخاریهای نفتی استفاده شود و همه تلاش خود را به کار میگیریم تا ایمنی دانشآموزان در استفاده از وسایل گرمایشی رعایت شود.
با این حال، اما هنوز بسیاری از خانوادهها در استان دیده میشوند که مدرسه فرزندانشان مانند مدرسه کودکان شینآبادی بخاری نفتی دارد و هر روز از فکر افتادن اتفاقی مشابه برای کودکانشان تنشان میلرزد. هنوز تعداد زیادی از روستاهای کردستان گازکشی نشدهاند که به تبع آن، مدارس این روستاها نیز گاز طبیعی ندارند، اما این همه ماجرا نیست.
هنوز هم میتوان مدارس روستایی را دید که با وجود گازکشی به روستا همچنان به دلایل عمدتا مالی، گازکشی نشدهاند و دانشآموزان مجبورند بخاریهای نفتی را با همه خطرها و دردسرهایش، بوی بد و آزاردهنده و ترسهایش تحمل کنند.
با اینکه فصل سرد از راه رسیده است، اما هنوزهم بخاریهای نفتی در بسیاری از مدارس کشور جولان میدهند. زمستان با همه زیباییهایش نزدیک است و شاید آمدن فصل سرما با وجود بخاریهای نفتی در کلاس، برای بچههایی که تنها میخواهند در مدرسه گرم بمانند تاوان سختی داشته باشد. این اصلا خوشایند نیست که خانوادههای روستایی همچنان با نگرانی فرزندانشان را راهی خانه دوم خود کنند درحالی که آموزش و پرورش هنوز نتوانسته است اعتماد از دست رفته آنها را در مورد ایمنی مدارس جلب کند.
تفاوت مدرسههای شهری و روستایی
فصل سرما برای دانشآموزان بیشتر مناطق روستایی کشور همراه با سوز و سرمای طاقتفرسای کلاس درس است. هنوز این مدارس با چراغهای نفتی و بخاریهای گازی روشن میشوند و هربار نیز خاطره دردناک سوختن همکلاسیهایشان را به یاد میآورند. حالا دیگر پدر و مادرها خوب میدانند شاید بهای با سواد شدن بچههایشان سنگین باشد و به همین دلیل هم تا بازگشت فرزندانشان از مدرسه همچنان دغدغه دارند و نگرانند.
شاید هیچ مدرسه شهری را نتوان یافت که در فهرست سیاه کلاسهای سرد قرار داشته باشد و علاوه بر تختههای هوشمند و دفتر و کتابهای رنگ و لعابدار، کلاس گرم هم سهم آنهاست، اما اوضاع برای دانشآموزان مناطق محروم تفاوتهایی دارد.
6 آتشسوزی مدرسه در 17 سال
اینکه چند سال طول میکشد و چقدر اعتبار برای گرم کردن اصولی کلاسهای درس لازم است، هرسال در ابتدای فصل سرما از مسئولان آموزش و پرورش پرسیده میشود و پاسخها نیز همیشه امیدوارکننده است، اما عمل مسئولان چندان به دل نمینشیند و جای امیدواری نمیگذارد.
ایجاد فضای گرم و مطلوب برای تحصیل دانشآموزان، از مقدماتیترین وظایف نهادهای متولی است که امسال با آغاز فصل سرما شهروندان درباره میزان توجه به آن، قضاوت میکنند.
گفتنی است، در طول 17 سال گذشته 6 مدرسه روستایی دچار سانحه آتشسوزی شدهاند که در این آتشسوزیها، 63 دانشآموز دچار سوختگی شدید شدند و 4 دانشآموز هم جان خود را از دست دادند. بر اساس آمار ارائه شده علت اصلی آتشسوزی این مدارس، سیستم گرمایشی نامناسب عنوان شده است.
تعطیلی مدرسه روستای «قلیان»
دهیار روستای «قلیان» از توابع سنندج اظهار میکند: این روستا با داشتن 3200نفر جمعیت، در حومه سنندج واقع شده است و بیشتر مدارس این روستا بافت فرسودهای دارند.
«حسن رضاقلی» ادامه میدهد: در این روستا 3مدرسه ابتدایی و راهنمایی وجود دارد که از این تعداد فقط یک مدرسه، تازه تأسیس است و همین مدرسه نیز با مشکلات بسیاری همچون نبود وسایل گرمایشی مناسب دست و پنجه نرم میکند و به همین دلیل در چند روز گذشته این مدرسه تعطیل شد.
وی همچنین با اشاره به مشکلات مدرسه تازهتأسیس روستا ادامه میدهد: مدرسه جدید به دلیل اینکه در خارج از محدوده روستا قرار گرفته است، امکانات برق، گاز و آب ندارد.
رضاقلی میافزاید: این مدرسه درچند روز گذشته به دلیل نبود سامانه گرمایشی مناسب، تعطیل بود که با همکاری آموزش و پرورش چند بخاری نفتی در این مدارس نصب و مشکل رفع شد و به این ترتیب اکنون مدرسه درحال فعالیت است.
570مدرسه کردستان سیستم گرمایشی ندارد
مدیرکل نوسازی، تعمیر و تجهیز مدارس کردستان نیز دراین باره میگوید: اکنون 570 مدرسه کردستان سامانه گرمایشی ندارند که با پیشبینی اختصاص اعتبار سال جاری که به استان اعلام شده است، انتظار داریم 200 مدرسه دیگر به این سامانه مجهز شوند.
«شهرام سعیدی» ادامه میدهد: سامانه گرمایشی مجهز بقیه مدارس نیز در سال آینده با اختصاص اعتبار به مرحله اجرا درمیآید.
وی اظهار میکند: اداره کل نوسازی مدارس کردستان، اجرای طرحهای نوسازی همه سیستمهای گرمایشی و سرمایشی مناسب روز شامل موتورخانههای مرکزی یا پکیجهای استاندارد همراه با رادیاتورهای استاندارد را اجرا میکند.
سعیدی میافزاید: درباره مدارس قدیمی باید گفت که از سال 1390 به بعد هرسال تحت عنوان استانداردسازی مدارس قدیمی، بودجهای از طریق مجلس شورای اسلامی در اختیار ادارههای کل نوسازی قرار میگیرد و تعدادی از مدارس قدیمی به سامانه گرمایشی مجهز میشوند.
اعتبارات تأمین شده
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کردستان اظهار میکند: اعتبار تأمین شده برای اجرای طرح تجهیز مدارس در سال مالی گذشته 22 میلیارد و 100 میلیون ریال و اختصاص ابلاغی برای اجرای طرح تجهیز مدارس دراین سال مالی نیز 9میلیارد و 979 میلیون ریال بوده است.
«شهرام سعیدی» میافزاید: ازمحل این اعتبارات، 6میلیارد و 630 میلیون ریال برای خرید تجهیزات اختصاص یافته است.وی اضافه میکند: با اختصاص این اعتبارات تجهیزات مدارس بهینهسازی میشود و بودجه مورد نیاز شهرستانهای تابعه نیز در اختیار آنان قرار میگیرد.
انتهای پیام/