' طلای سرخ' پیشکشی مردم کردستان در سرزمین پارس
توت فرنگی یکی از میوه هایی است که در فصل بهار عرضه می شود و کام مردم پس از فصل سرما و میوه های سردخانه ای شیرین می شود .
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، طلای سرخ کردستان که چند روزی است نوبرانه اش کام مردم کشور را شیرین کرده است و توت فرنگی کردستان از جمله محصولات باغی بدون سم و کود است، که از طعم و مزه بسیار مطلوبی برخوردار است.
اگر در یکی از روزهای بهار به سمت منطقه ژاوه رود در جنوب غربی سنندج حرکت کنیم، شاه نشین، کوهستان وسیع و بکری است که صحنه خودنمایی آمدن بهار است. سایه سنگین سرما و زمستان، کم کم رخت بر می بندد. چشمه های جوشان راه بالا در پیش می گیرند و دامان کوهستان رنگین می شود.
طولی نمی کشد که شور و هم همه پیچده در کوهستان خواب باغها را پاره می کند همراه با اولین گلهای بهاره، خانه تکانی باغها آغاز می شود.
این آغاز فصلی است که در آن همه مفاهیم کار، کشاورز و روستا در یک محصول معنا پیدا می کند.
باغها از خار و خاشاک به جا مانده زمستان پاک می شوند و عفلهای هرزی را که مانع رشد و ثمردهی بوته های توت فرنگی هستند از میان برمی دارند.
تقویم بهار به اواسط فروردین می رسد. شیپور آماده باش برای کشاورزان نواخته می شود. توریور یکی از قطبهای تولید توت فرنگی در کردستان به شمار می آید.
توت فرنگی در کردستان قدمتی 45 ساله دارد و به دلیل آبهای روان و سطحی، هوای خنک، چشمه های فصلی فراوان و قطب بیولوژیمی با شرایط اقلیمی زاگرس با منطقه سازگار شده است.
تنوع اقلیمی استان کردستان باعث شده است که این استان از لحاظ تولید و سطح زیر کشت رتبه ی اول کشور را به خود اختصاص دهد .
تغذیه توت فرنگی که در کردستان از آن به عنوان ملکه میوه ها نام برده می شود در تغذیه سالم کودکان و بیماران، شادابی پوست و تامین ویتامین های مورد نیاز بدن نقش موثری دارد و دارای املاحی همچون پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم و سدیم است. همه این ویژگیها در حالی است که هنوز محصول توت فرنگی جایگاه واقعی خود را در اقتصاد استان کردستان به دست نیاورده است.
در سرزمین طلای سرخ(کردستان) تقریباٌ 12 هزار خانوار مشغول به تولید و جمع آوری توت فرنگی هستند و این میوه هر ساله به مدت 40 روز از اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد برداشت می شود .
کویین الیزا ، پاروس، سلوا و کاماروسار رقم های جدیدی از انواع توت فرنگی هستند که 35 درصد ضایعات سالیان گذشته را به 5 درصد کاهش داده است .
پور حبیبی مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: بخش عمده باغات توت فرنگی در استان کردستان در شهرستانهای سنندج،سروآباد ،مریوان وکامیاران متمرکز است .
پور حبیبی افزود : با آغاز کار برداشت توت فرنگی در کردستان فصل پرکاری برای کشاورزان و باغداران مناطقی از این استان تا اواخر خرداد ماه رقم خورده است.
وی در ادامه افزود: وی با اشاره به این که سه شهرستان سنندج ، کامیاران و سروآباد مهمترین تولید کنندگان توت فرنگی در کردستان هستند ، افزود : استان کردستان با تولید 80 درصد توت فرنگی کشور مقام نخست تولید این محصول را به خود اختصاص داده است .
پور حبیبی خاطر نشان کرد: کشت توت فرنگی در استان کردستان سابقه ای بیش از 150سال دارد و آب و هوا، شرایط اقلیمی، بارش های مناسب و کشاورزان سخت کوش همه دست به دست هم داده تا این استان به قطب تولید توت فرنگی کشور تبدیل شود.
وی بیان کرد: استان کردستان در زمینه های تولید گندم، حبوبات و در شرایطی بعضی از میوه های درختی نیز از جمله استانهای برتر کشور به حساب می آید ولی هیچ محصول کشاورزی در استان به اندازه توت فرنگی در حوزه های مختلف از جمله اشتغال و تامین درآمد مردم ساکن در مناطق روستایی این استان موثر نیست.
با توجه به اینکه زمان برداشت وحضور توت فرنگی کردستان در بازارحدود 40 روز بهاری است امید است زمان رسیدگی به مشکلات این قشر در استان به این کوتاهی نباشد وبا رفع نیازمندیهای این محصول از آن به عنوان یکی از ظرفیتهای اصلی تولید ملی در استان کردستان بهره برداری شود.
انتهای پیام/