قلیان نماد فرهیختگی زنانمان یا بلای خانمان سوز آشیانه هایمان
امروزه در سطح شهر سنندج می بینیم که در تفریحات دوستانه ی جوانان، دختران با جمعی از دوستانشان گرد قلیانی نشسته اند و شلنگ آن را دست به دست می چرخانند که به نظر خودشان نماد فرهیختگیشان است .
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، متاسفانه طی چند سال اخیر مصرف قلیان بطور فزاینده ای دراستان کردستان و به خصوص شهر سنندج افزایش یافته است و در گوشه و کنار این شهر علاوه بر وجود قلیان سراهایی که با عدم مدیریت مسئولان روز به روز بر تعداد آنها افزوده می شود ، شاهد پهن کردن بساط افرادی هستیم که درکابین عقب وانت شان درمکان های عمومی و مراکز این شهرمانند میدان گاز و آبیدر به عرضه قلیان می پردازند و به این کار هم به مانند یک شغل نگاه می کنند!
اگر روزهای تعطیل گذری به مکان های تفریحی شهر سنندج داشته باشیم، می بینیم که در تفریحات دوستانه ی جوانان، دختران با جمعی از دوستانشان گرد قلیانی نشسته اند و شلنگ آن را دست به دست می چرخانند تا هر یک به اصطلاح در زمره ی باکلاس ها قرار گیرند، مصرف سیگار و قلیان در بین دختران و زنان به سرعت رو به افزایش است که دلیل و چرایی آن بسیار جای سؤال دارد.
جای بسی نگرانی است که اکثر متقاضیان قلیان درکردستان از قشر جوان و تحصیلکرده جامعه هستند و هر روز هم بر تعداد آنها افزوده میشود و به نوعی این عمل نوعی کلاس و پرستیژ در میان جوانان محسوب می شود. ذکر این نکته هم ضروری به نظر می رسد که رغبت بانوان کردستانی با دیدن این قلیان های رنگارنگ به مصرف آن افزایش چشمگیری پیدا کرده است و اگر این روند ادامه یابد سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت این استان دچار مخاطره خواهد شد.
در واقع مصرف قلیان بیشترین مصرف مواد دخانی را در بین زنان پیدا کرده است و حتی دختران در جمع خانواده های خودشان قلیان را مصرف می کنند که این مهمترین عامل گرایش زنان به سمت اعتیاد به مواد مخدر است.
اکثر جوانانی که در سفره خانه های قدیمی وجود دارند اوقات فراغتشان را با کشیدن سیگار و دود قلیان پر می کنند و وقتی علت را جویا می شویم می گویند اشکالی ندارد تفریحی و ارزان است، خانواده ی خودمان هم خبر دارند اعتیادآور هم که نیست، تازه خیلی هم کلاس داره!
با توجه به اینکه در فرهنگ ایرانی، سیگار و قلیان کشیدن زنان عملی ناشایست است اما در چند سال اخیر با تبلیغات گسترده سعی شده است از قبح آن کاسته شود تولید کنندگان مواد دخانی از این فرصت ها استفاده می کنند و با نگرشی مبنی بر اینکه کشیدن قلیان، تفریحی سالم در بین خانواده هاست زنان را برای مصرف این ماده ی دخانی ترغیب می کنند.
البته امروزه ورود خانم ها به قهوه خانه ها ممنوع است اما گزارشات حاکی از آن است که در سفره خانه های قدیمی و مراکز تفریحی دختران و پسران جوانی هستند که مشغول کشیدن قلیان هستند.
یکی از شهروندان اظهار داشت: این زنان و دختران فکر می کنند که با کشیدن قلیان کلاس اجتماعی بالاتری خواهند داشت و از مد پیروی کرده اند که متاسفانه در مقایسه با سال های گذشته جوانان خصوصاٌ دختران بیشتر به مصرف قلیان و سیگار روی آورده اند و این زنگ خطری برای آینده ی جوانانمان است.
بسیاری از دخترانی که قلیان مصرف می کنند به گفته ی خودشان هفته ای یک بار آن هم تفریحی مصرف می کنند و اعتیاد آور نیست درحالی که مصرف هر یک بار قلیان دارای 100تا200گرم نیکوتین است که باعث می شود فرد میل بیشتری به مصرف دوباره ی آن داشته باشد و اعتیادآور است.
امروزه مصرف دسته جمعی قلیان در میان جوانان نگرانی های زیادی را بوجود آورده است زیرا عده ای از آنها به بهانه ی تفریح در دشت و صحرا و کلاس بالاتر بساط قلیان را فراهم کرده اند و تفریحی مصرف کردن آن را دلیل بر اعتیاد نمی دانند.
اعتیاد فزاینده به دود قلیان و سیگار دختران و زنان تحصیلکرده را هم متوجه خود کرده است زیرا صنایع دخانی و بازار فروش مواد قلیانی، دختران را هدف قرار داده است.
مصرف قلیان در میان دختران در فرهنگ جامعه و استان ما بدون شک امری ناپسند و مذموم است اما چرا مصرف آن بلای بسیاری از جوانان خصوصاٌ دختران امروز ما این امر عادی شده است.
امروزه مصرف قلیان در بین زنان افزایش چشمگیری پیدا کرده است و مکانهای تفریحی پرتگاههای خطرناکی شده اند تا جوانان با دود کردن سیگار و تنباکو به دام اعتیاد گرفتار شوند. به جاست مسئولین ضمن برخورد قاظعانه نظارت بیشتری بر قلیان سراها و مکانهای از این دست داشته باشند.
مشخص شده است که اختلالات افسردگی یا اضطراب، شایعترین بیماری در نزد زنان معتاد به مواد مخدر خصوصاٌ قلیان و سیگار است.
مطالعات نشان داده است رفتارهای خودکشی، آسیب پذیری بالا و عزت نفس پایین در زنان معتاد به قلیان بسیار بیشتر از دیگران است و حتی بسیاری از زنان، گرفتار مشکلات بازگشت افسردگی مزمن میشوند.
ذکر این نکته جالب به نظر می رسد که با وجود نقدهایی در این زمینه وجود دارد برخی از مسئولین استان مصرف قلیان را نشانه علاقه و رغبت مردم کُرد به سنت های قومی و بومی خویش و حفظ و حراست این سنت ها می دانند در حالی که هیچ توجیه عقلی برای حفظ عرف و سنت ناصحیح وجود ندارد و حفظ سلامتی شهروندان از حفظ سنت های ناصحیح مهم تر به نظر می رسد.
آنچه امروزه بیش از هر زمان دیگری آزار دهنده به نظر می رسد خطر تبدیل این معضل به مسئله ی پذیرفته شده درجامعه است که نگاه های منفی به این پدیده به سرعت در حال کاهش است و چنین مسئله ای می تواند زنگ خطری در بین افراد و خانواده ها باشد که تا دیر نشده است مسئولین باید فکری به حال آن کنند زیرا چنین مسئله ای نیازمند کار فرهنگی و زیرساختی کارآمد است.
انتهای پیام/