94 ؛ سال چشم به راهی تحقق مطالبات کردستانیها
سال 93 نیز با همه فراز و نشیبها و خوشی و تلخیهایش به پایان رسید. این سال برای برخی سرشار از موفقیت و برای دستهای دیگر سالی تؤأم با ناکامی بوده است، اما میتوان نگاه جزیی و شخصی را از این مقوله گرفت و در مقیاس کلانتر به بررسی این موضوع پرداخت.
به گزارش آفتاب دل، یکی از اساسیترین درخواستهای مردم استان برآورده شدن مطالباتشان در سال94 است.
سال 93 نیز با همه فراز و نشیبها و خوشی و تلخیهایش به پایان رسید. این سال برای برخی سرشار از موفقیت و برای دستهای دیگر سالی تؤأم با ناکامی بوده است، اما میتوان نگاه جزیی و شخصی را از این مقوله گرفت و در مقیاس کلانتر به بررسی این موضوع پرداخت. بهعنوان مثال میتوان به وضع یک جامعه در طول سال 93 پرداخت و موفقیتها و کاستیهای این جامعه را در سالی که گذشت مورد توجه قرار داد.
کردستان در سالی که گذشت شاهد حضور مسئولان مختلف دولتی در ردهها و حوزههای متفاوت بود، بخشی از این مدیران با حضور خود در استان، سبب خیر و برکت برای کردستان شدند، اما حضور گروهی دیگر نتوانست گرهای از مشکلات مردم این استان باز کند و همین موضوع گلایه مردم این استان را به دنبال داشت.
حسرت بزرگ کردستانیها
این موضوع تنها گلایه مردم کردستان در سال گذشته نیست و مردم این استان با اینکه چشم انتظار حضور برخی مسئولان بلندپایه در این استان بودند، اما این موضوع هرگز محقق نشد و به همین دلیل کردستانیها در این موارد ابراز نارضایتی میکنند.
شاید بتوان مهمترین گلایه اهالی این استان را حضور نیافتن رئیسجمهوری در کردستان عنوان کرد. این موضوع از آن جهت میتواند لقب مهمترین اتفاق سال را بگیرد که بدانیم کردستانیها، بیشتر از همه نقاط ایران به دولت تدبیر و امید و شخص رئیسجمهوری رأی دادند.
آرای مردم بالا بود
یک شهروند سنندجی در این زمینه میگوید: آرای بالای مردم کردستان به رئیسجمهوری سبب شد تا توقعهای مردم کردستان بالاتر و بیشتر از گذشته برود و انتظار داشته باشند که این استان در زمره نخستین مناطقی محسوب شود که سفرهای استانی رئیسجمهوری به آن انجام میشود.
«هیوا احمدپور» ادامه میدهد: مردم گمان میکردند به دلایل ذکر شده، کردستان بهطورقطع یکی از اولویتهای رئیس قوه مجریه برای سفر میشود و با این حضور و رویکرد مناسب دولت، اقدامهای مناسب برای رشد و توسعه استان انجام و و سیاستهایی درست اتخاذ میشود.
نبود طرحهای قابل افتتاح
یکی دیگر از شهروندان سنندجی میگوید: تحقق نیافتن آرزوی حضور رئیسجمهوری در کردستان سبب شد تا شهروندان کردستانی سال 93 را با یک گلایه بزرگ از دولت به پایان برسانند؛ هرچند به گفته مسئولان ارشد اجرایی استان، قرار است رئیسجمهوری در سال 94 حتما به استان سفر کند، اما شاید این شوق حضور این مقام بلندپایه در کردستان، کمی مردم را بیطاقتتر کرده است.
«علیرضا حسینی» میافزاید: نکته تأسف بار این است که دلیل حضور نیافتن رئیسجمهوری در کردستان، نبود طرحهای مهم قابل افتتاح در این استان عنوان شده است؛ موضوعی که نشان از کمبود و محرومیت شدید این استان دارد و هنوزهم میتوان بوی محرومیت را در آن حس کرد. پس باید به این استان بهای بیشتری داد.
برکات سفرهای مسئولان
شاید بتوان مهمترین سفرهای مسئولان به کردستان را سفر «محمدباقر نوبخت» معاون اول رئیسجمهوری، «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور، «محمدرضا نعمتزاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت، «علی ربیعی» وزیرکار، تعاون و رفاه اجتماعی، «سیدحسن قاضیزاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، «محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، حجتالاسلام والمسلمین «محمود علوی» وزیر اطلاعات و «علی اصغر فانی» وزیر آموزش و پرورش دانست.
اختصاص 4هزار میلیارد تومان فاینانس و 608میلیارد تومان اعتبارات عمرانی به کردستان، اساسیترین دستاورد سفر نوبخت، معاون اول رئیسجمهوری به کردستان بود و همچنین بررسی مشکلات مربوط به استخدام 1300نفر در دستگاههای دولتی از دیگر موضوعهای مهمی بود که در سفر این مسئول عالی رتبه به کردستان در اردیبهشت سال گذشته انجام شد.
سفر وزیر بهداشت؛ نقطه عطفی برای کردستان
به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران،تأثیرگذارترین حضور مسئولان در کردستان را باید سفر وزیر بهداشت دانست، چراکه دکتر قاضیزاده هاشمی در جریان سفر به این استان، توجه بسیاری از مردم را به خود جلب کرد و معنا و مفهوم یک مدیر دلسوز را به خوبی نشان داد.
وزیر بهداشت تا پیش از سفر به کردستان در آذر سال گذشته، به دلیل عمل چشم «شوخان» دختر دیواندرهای که براثر خطای پزشکی نابینا شده بود و پیگیری و ادامه درمان این کودک، محبوبیت زیادی نزد مردم سراسر کشور و بهویژه کردستان به دست آورده بود. از دستاوردهای مهم سفر این وزیر به کردستان میتوان به معاینه و مداوای اولیه تعداد قابل توجهی از شهروندان و روستاییان این استان اشاره کرد که با مشکلات چشمی رو به رو بودند.
علاوه بر این، سفر نسبتا طولانی مدت او به کردستان و بازدید از شهرستانها و امکانات درمانی آنها از اتفاقهای کم نظیر در عرصه حضور مسئولان دولتی در کردستان به شمار میرود.
وعده تأمین دستگاههای پزشکی ویژه پیشرفته و همچنین تجهیز بخشهای مختلف چند بیمارستان، صدور مجوز تأسیس دانشکده داروسازی و رشته دستیاری طب اورژانس با اولویت نیروهای بومی، توسعه و تجهیز بخش« آی. سی. یو» بیمارستان بعثت سنندج و مرکز نازایی این بیمارستان، اختصاص 10میلیارد ریال برای تجهیز کلینیک دانشگاه علوم پزشکی کردستان، خریداری امکانات برای اتاق عمل و کمک به هتلینگ بیمارستان بیجار، ساخت مرکز بهداشتی درمانی در شهرک امام خمینی(ره) قروه و همچنین تجهیز کامل بیمارستان سروآباد پس از تکمیل از مهمترین دستاوردهای پرتعداد سفر این وزیر دولت روحانی به کردستان بود.
حرکت در مسیر توسعه
مهمترین محور سفر وزیر کشور نیز که خرداد ماه 93 به کردستان صورت گرفت، تأکید بر لزوم کمک بیشتر به استانهایی چون کردستان بود که دارای عقبماندگی زیادی هستند.
رحمانی فضلی در جریان آن سفر، معتقد بود که باید شرایط به گونهای فراهم شود که شهرها و استانهای مختلف کشور از جمله کردستان متناسب با ظرفیت و استعدادهای خود در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت کنند اما دستاورد سفر نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در آبان سال گذشته به کردستان، ایجاد زنجیره فولاد به شکل کامل و با مشارکت دولت و بخش خصوصی بود.
این زنجیره تولید 2میلیون تن انواع ورق فولادی را تکمیل میکند و علاوه بر آن 2میلیارد تومان نیز یارانه تسهیلات بانکی برای کمک به واحدهای نیمه فعال و آسیبپذیر از دیگر دستاوردهای این سفر عنوان شد.
در این سفر که با حضور رؤسای سازمانهای تابعه این وزارتخانه از همه استانها و شهرستانهای کشور همراه بود،ین مدیران در فضایی صریح و بیپرده به مهمترین مشکلات در 3حوزه بازار، صنعت و معدن استانها و کل کشور پرداختند.
رفع مشکل بیکاری در کردستان
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر شهریور93 خود به کردستان بیشتر بر موضوعهای کلان و کشوری متمرکز شد و برنامهریزی برای افزایش افراد زیرپوشش یارانه کالا تا پایان سال93 به 10میلیون نفر را از مهمترین این موضوعها عنوان کرد. ربیعی درجریان این سفر با اشاره به ظرفیتهای مناسب استان در زمینههای فرش، حمل و نقل، ترانزیت، تولیدات بخش کشاورزی، پیمانکاری ساختمان و طیور بر لزوم اولویتبندی این فرصتها برای توسعه اشتغال تأکید کرده بود.
وی مرزی بودن کردستان را از دیگر مزیتهای این استان عنوان کرده و معتقد بود که تجارت با عراق باید از همین استان غربی کشور یعنی کردستان باشد، علاوه بر آن ربیعی معتقد بود ظرفیتهای خوب کردستان در محصولاتی چون توت فرنگی و گلیم با برنامهریزی و اتصال حلقههای مفقوده به زنجیره تولید، میتواند در حل مشکل بیکاری مفید واقع شود.همچنین بهرهبرداری از 39طرح مخابراتی، مهمترین ثمره و دستاورد سفر واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اواخر مرداد 93 به کردستان بود.
سایر وزیران و مسئولان کشوری نیز در سفر به کردستان، هریک وعدههایی برای بهبود وضع این استان در زمینههای مختلف دادند که برخی از آنها به بار نشست.
فردین کمانگر - روزنامه همشهری