سایه سنگین گرانی بر بازار شب عید در کردستان
روزها و شبهای انتهای سال همیشه رنگ و بویی دیگر دارد، روزهای بهاری که خانوادههای کردستان به سنت هر ساله در تدارک برنامههای عید نوروز هستند اما همراه با این خرید گرانی کالاهای مختلف و بیثباتی نرخ کالاها بیشتر خود را نمایان می کند .
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، مردم با خرید لباس و حتی وسایل نو، به هر نحوی گرد و غبار از وسایل کهنه میزدایند و به استقبال بهار و فصل نو میروند. خیابانهای شهر پر ترافیک تر از همیشه و مملو از آدمهایی است که در جست وجوی کیف، کفش و لباس هستند.
آنچه که امروز سفرههای شهروندان را بیرونق و ساده کرده، تورم و گرانی است که اگر دلیل این نابسامانی را از هر اقتصاددانی بپرسی ریشه آن را در یاغیگری ارز و دلار میداند.
این مسئله باعث شده که مردم به فردای اقتصادی خود و کشور بیاعتماد شوند و حتی زودتر از موعد سالانه وارد بازار خرید شب عید شدند. استان کردستان نیز از این قاعده مستثنی نیست و مردم هر چند پرشمار اما سرد و کم رمق به سراغ فروشندگان بازار میروند.
هر چند فشار گرانیها کمر خانوارهای زیادی در شهرهای این استان را خم کرده اما شوق خرید به خصوص برای فرزندان، خیابانهای اصلی شهرها به خصوص سنندج را مملو از جمعیت کرده است. وضعیت بازار در خیابان ها حال و هوای دیگری دارد. در این خیابان تمام کالاهای اساسی و غیر اساسی و به قول معروف «از شیر مرغ تا جان آدمیزاد» پیدا میشود.
در روزهایی که دل مشغولی ما خرید شب عید و دلمشغولیهای معمول ایام آخر سال است و برای نو شدن سال لحظه شماری میکنیم، خانوادههایی در استان هستند که به دلیل مشکلات مالی توانایی خرید برای خانواده و فرزندان خود را ندارند.
قیمتهای بالا؛ کیفیت پایین
یکی از شهروندان سنندجی که به بازار این قسمت از شهر آمده، از کیفیت پایین کالاها گلایه مند است و میگوید: قیمت بعضی کالاها شاید در مقایسه با سایر بخشها تا حدودی مناسب باشد، اما کیفیت کالاها خیلی پایین است.
وی گفت: متاسفانه با توجه به گرانی و بالا بودن قیمتها نتوانسته ام خریدم را تکمیل کنم. افزایش قیمتها و از طرفی کیفیت پایین کالاها باعث شده تا از خرید دلسرد شوم.
وی افزود: افزایش قیمت انواع کالاهای ضروری، قدرت خرید مردم را کاهش داده و سودجویان نیز در سایه کمرنگ نظارت مسئولان نرخهایی ارائه میکنند که با بودجه مردم همخوانی ندارد.
این شهروند سنندجی میگوید: آجیلی که پارسال 50 هزار تومان بود، امسال باز افزایش قیمت داشته و کم کم حتی از سبد خرید شب عید هم حذف میشود.
او میگوید: مردم آن قدر نیازها و خریدهای مهم تر و جدیتری دارند که با این وضع درآمدها و بالا بودن قیمتها نوبت به خرید آجیل نمیرسد.
نبود تناسب بین درآمدها و هزینه ها
یکی دیگر از شهروندان سنندجی میگوید: این روزها ذوق و شوق خرید و بازارگردی هم از بین رفته و با دیدن قیمتها و نگاه به کیف پول، در نهایت دست خالی باید به خانه برگشت.
مریم رحمتی میافزاید: قبلا با انگیزه تنوع و تغییر روحیه و خلاص شدن از تکرار و یکنواختی به بازار میآمدم، اما حالا اگر برای انجام کار مهمی هم از حوالی بازار میگذرم، افزایش روزانه قیمتها هوش از سرم میپراند.
این شهروند ادامه میدهد: اقوام و دوستان همه سفارش میکنند اگر خرید دارید، تا قیمتها بالاتر نرفته، به بازار بروید و خرید کنید. انگار این گرانیها و رشد هر روزه آن عادی شده که همه این حرف را میزنند.
وی می گوید: بحث این است که زمانهای شده که دیگر دخل و خرجمان اصلا همخوانی ندارند.
یک شهروند دیگر که همراه با فرزندش به بازار آمده، ضمن انتقاد از بالا بودن قیمتها به خبرنگار ما میگوید: متاسفانه شرایط به گونهای است که هنوز نتوانسته ام لباس با قیمت مناسب برای فرزندم بخرم.
سهیلا رحیمی گفت: متاسفانه شرایط اقتصادی باعث شده تا زمینه برای افراد سودجو به خصوص در آستانه شب عید فراهم شود. آنها قیمتها را افزایش دادهاند و کالاهای بی کیفیتی را به فروش میرسانند.
دیگر شهروند سنندجی میگوید: برای این که در آستانه عید شرمنده خانواده نشوم، تمام پس انداز خود را خرج خریدهای نوروزی کرده ام. البته با این وجود باز برای تامین بسیاری از کالاهای اساسی فرزندانم با مشکل مواجهم.
وی گفت: امیدوارم سال جدید قیمتها بیشتر کنترل بشود تا فشار اقتصادی کمتری روی دوش افراد کم درآمد باشد. ما از دولت میخواهیم که فکری اساسی به حال این قشر کند.