چتر متولیان حوزه سلامت بر سر بیماران خاص کردستان
سلامتی انسان گوهری است که جزو باارزشترین نعمتهای خدادادی محسوب میشود و اهمیت آن تا اندازهای است که حتی در احادیث و روایات به شیوههای گوناگون بر اهمیت توجه و حفظ آن تأکید شده است.
به گزارش آفتاب دل، با این وجود هنوز بسیاری از مردم در چهار گوشه جهان برای این موضوع اهمیت زیادی قائل نیستند و گاهی به راحتی خود را در برابر بیماریهای مختلف قرار میدهند. زندگی ماشینی امروز، کمبود فرصت و زمان برای پرداختن به فعالیتهای بدنی و روانی مناسب در کنار استفاده از موادغذایی ناسالم و نیز وجود آلودگی فراوان در انواع و اقسام آن، فقط بخشی از مشکلاتی است که انسان امروز به آن مبتلاست.
در جامعه ما نیز با وجود آموزشهای مختلف و آگاهیبخشیهایی که انجام شده است، اما هنوز تعداد زیادی از مردم ما نسبت به انجام رفتارهای صحیح در زندگی غافلند و همین موضوع سبب شده است زمینه بروز انواع بیماریها به وجوداید. البته دستهای از بیماریهای نیز به دلیل ریشه ارثی و ژنتیکی که دارند، فعلا نمیتوان درباره پیشگیری از آن اقدام ویژهای انجام داد، اما با اصلاح شیوه زندگی میتوان از بروز برخی دیگر پیشگیری کرد.
دراین میان بخشی از جامعه به بیماریهای خاص مبتلا هستند که باید گفت مبتلایان به آن، رنج فراوانی را متحمل میشوند، هرچند مجموعه نهادهای متولی حوزه سلامت و درمان میکوشند با به کارگیری روشهای مناسب و ارائه خدمات تا اندازهای از آلام جانکاه آنها بکاهند.
کردستان نیز از استانهایی است که مسئولان حوزه سلامت و درمان بیکار ننشسته و تلاش کردهاند به یاری بیماران مبتلا به بیماریهای خاص از جمله انواع سرطان،ام. اس، بیماریهای کلیوی و مانند آن بروند.
بیماران خاص این استان چه ازنظر هزینههای درمانی و چه ازنظر ایجاد مراکز مرتبط با تأمین سلامت و درمان این قشر مورد حمایت قرار گرفتهاند و خیران نیز در این زمینه وارد شدهاند تا باری از دوش این بیماران و خانوادههای آنان بردارند.
درباره حمایتهای انجام شده ازسوی مسئولان حوزه سلامت و درمان کردستان از بیماران خاص استان با «هومن قصری» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
اکنون چه تعداد افراد مبتلا به بیماریهای خاص در کردستان وجود دارند؟
درسال گذشته تعداد بیماران خاص در کردستان 1602نفر بوده است که البته این تعداد در سال جاری به 1841نفر افزایش یافته است و بیشترین تعداد بیماران خاص بهترتیب در شهرستانهای سنندج، سقز، مریوان و بانه ساکن هستند و کمترین تعداد آن نیز مربوط به دهگلان است. تعداد بیماران خاص کردستان در مقایسه با آمار 120هزار و 600نفری این نوع بیماران در کشور، 1/5درصد است و علاوه بر آن بیماران خاص کردستانی یک دهمدرصد جمعیت کل استان را شامل میشوند.
این تعداد شامل چه نوع بیماریهایی و با چه میزان فراوانی در استان هستند؟
سال گذشته تعداد بیماران هموفیلی استان 109نفر بود که این تعداد در سال جاری به 119نفر رسیده است. همچینن تعداد بیماران تالاسمی از 126نفر در سال گذشته به 127نفر در سال جاری افزایش یافته است.
کردستان از بیماریهای کلیوی نیز مصون نمانده است و تعداد بیماران دیالیزی این استان از 389نفر در سال قبل به 425نفر در سال جاری رسیده است. در این میان باید گفت که تعداد بیماران پیوند کلیه دریافتکننده دارو از 492نفر در سال گذشته به 506نفر در سال جاری رسیده است. از این تعداد سنندج 284بیمار دریافتکننده دارو را در خود جا داده است و در سقز نیز 45بیمار وجود دارد. در بانه 35نفر، در مریوان و قروه هریک 40نفر و در بیجار نیز 13بیمار دریافتکننده داروهای پیوند کلیه وجود دارند. در کل کشور 24هزار بیمار دیالیزی وجود دارد که درمجموع کردستان 1/8درصد از کل بیماران دیالیزی کشور را دارد.
تعداد بیماران هموفیلی کردستان نیز 1/6درصد از کل بیماران هموفیلی کشور که تعداد آنها به 7400نفر میرسد، است و بیشترین میزان این بیماران نیز مربوط به افرادی با کمبود فاکتور8 به تعداد 59 بیمار است. تعداد بیماران تالاسمی نیز در کردستان 127نفر است که این تعداد معادل 0/7درصد از 17هزار و 200بیمار مبتلا به تالاسمی در کشور را دربر میگیرند.
بیماران پیوندی استان نیز درمجموع 1/7درصد از کل بیماران پیوندی 30هزار نفری در کشور را شامل میشوند. باید به این نکته نیز اشاره کنم که از برنامههای اصلی در اجرای سیاستهای طرح تحول نظام سلامت، ارائه خدمات دارو و درمان است که این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم.
مبتلایان به بیماری ام.اس در چه وضعی به سر میبرند؟
این دسته از بیماران و البته آنهایی که دارو دریافت میکنند در سال گذشته 545نفر بودند که این رقم در سال جاری به 669نفر رسیده است. بیماران مبتلا به ام.اس در کردستان حدود 1/6درصد از 42هزار بیمار مبتلا به این بیماری در کل کشور را دربرمی گیرند. در 9ماه سال جاری برای 711بیمار مبتلا به ام.اس حواله دارو صادر کردهایم و 40نفر از آنان از خدمات « ام.آر.آی» رایگان استفاده کردهاند و همه این اقدامها با هدف ارائه بستههای خدماتیـ حمایتی به این بیماران انجام شده است.
مساعدت مالی به بیماران خاص استان چه میزان است و چه خدمات دیگری به این افراد ارائه دادهاید؟
سال جاری 194میلیون و 600هزارتومان حمایت دارویی نقدی از همه بیماران خاص در استان انجام شده است و علاوه بر آن در این مدت حدود 460میلیون تومان نیز برای هزینه درمانی بیماران سرطانی هزینه شده است.
درمجموع در 9ماه سال جاری، مساعدتهای پزشکی به بیماران خاص و سرطانی حدود 653میلیون تومان بوده و برای تأمین داروهای بیماران صعبالعلاج نیز 400میلیون تومان صرف شده است.
به بیماران خاص استان چه خدمات دیگری ارائه میشود؟
کمکهای ارائه شده فقط به پرداخت هزینههای درمانی محدود نشده است و در حد توان خود تلاش کردهایم رنج این بیماران را کاهش دهیم. همچنین خرید و نصب 5 دستگاه همودیالیز جدید، ایجاد بخش دیالیز در بیمارستان کامیاران با هزینه 3میلیارد ریال و نیز برگزاری کارگاه آموزشی دیالیز از مجموعه اقدامهایی بوده که دربا هدف خدمترسانی به این بیماران صورت گرفته است.
افزودن 50دستگاه همودیالیز در 3سال و همچنین انجام 2464مورد شیمی درمانی در 9ماه سال جاری از دیگر فعالیتهای انجام شده در این حوزه بوده است که امیدواریم ثمره این اقدامها در ارتقای سلامتی جامعه نمایان شود.
یک نیکوکار نیز قصد ساخت یک مرکز اقامتی برای کودکان سرطانی دارد که البته به لحاظ ریالی نیازمند کمک و مساعدت است تا هرچه زودتر بتوانیم این مرکز را راهاندازی و به این قشر کمک کنیم.