بی مهری های مهریه در حق جوانان امروزی
یک جلد کلام الله مجید و چند صلوات روزهای گذشته برای قرائت خطبه عقد، امروز در شهر ما تبدیل به دهها و صدها مثقال طلا،هزار و سیصدو اندی سکه طلا، چندین دست لباس آراسته به سنگ و نقوش برجسته و دهها مورد دیگر شده که کثرت مقدار آن با کلاس و شان عروس و خانواده وی در ارتباط است، شان و منزلتی که کوچکترین روترشی نسبت به آن از طرف خواستگار به معنای عشق دروغین تعبیر شده و مراسم را لغو خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل ، ازدواج با مهریه های سنگین امروزه به سندی جهت اثبات شان و منزلت عروس و خانواده وی مبدل گشته و نوعروسان و خانواده های آنان به مهریه های سنگین افتخار می کنند.
علیرغم تأکیدات مکرراسلام مبنیبر کمبودن مهریهزن، اینامر ازطرف مردم نادیدهانگاشتهشده و روزبهروزبرمیزانمهریه افزودهمیشود که دلایلاجتماعی و قانونیزیادی را میتوان برایآن درنظرگرفت، که ازجملهیآن میتوان به چشموهمچشمی و رقابتخانوادهها از نظر اجتماعی و ایجاد تضمینزندگی برای دختر از نظر قانونی اشاره کرد که هیچکدام از اینها موجهنبوده و در عمل اثباتشدهاست که مهریههایسنگین هیچ تضمینی برای خوشبختیدختر نیست؛ زیرا درصدبسیاری از طلاقها از نوع خلع است که دختر با بذلتماممهریهیخود (هر مقدار که باشد) رضایتمرد را برای طلاق بهدستمیآورد.
هرچند آمار زندانیان مهریه، در سالهای گذشته پایین آمده است، اما آنطرف ماجرا، هنوز مهریههای غیرمعقول به عنوان عاملی برای مجرد ماندن و البته مجرد شدن شناخته میشوند.
وقتی که هزینه های کمرشکن ازدواج با مهریه های سنگین ادغام می شود مساله ازدواج در تصور جوانان اغلب بیکاری که آهی در بساط ندارند به رویا و خیال می ماند. رویای شیرین داماد شدن و تشکیل خانواده که زمانی برای پسران نشانی از غرور و اقتدار تلقی می شد امروزه دیدن آن در خواب هم به کابوسی ترسناک شبیه شده است. ازدواج که تصور هزینه های سرسام آور آن لرزه بر اندام خانواده ها افکنده، بسیاری را بر آن داشته تا تصورش را نیز به قیاس محال محک بزنند.
امروزه که نمودار صعودی طلاق در مقایسه با سیر نزولی ازدواج، هندسی تاریخ را به سخره گرفته معیارها و ملاک هایی با عناوین مد و کلاس رواج یافته که گویای بحرانی خاموش در کنه اجتماع هستند. بحرانی که تصورات نادرست و افکار غلط در گستره وضعیت وخیم اقتصادی دامن بسیاری از خانواده ها را گرفته بدون شک نقش گسترده ای در کاهش ازدواج ومتعاقباً افزایش طلاق بازی می کند. آنجا که وضع و اخذ مهریه های سنگین نشانی از وقار و ارزش عروس هستند زوایای معنوی پیوند مبارک زوج ها به حاشیه رانده می شود و ارزش های زیبای درون با نگاه مادی به کفه ترازو رانده می شوند.
پر بیراهه نیست اگر بگوییم بعضی از خانواده ها صراط مستقیم آینده دختران خود را به جای معیارهای پاک طینتی و زیبا سرشتی در دخل و خرج مراسم عروسی و جیب داماد می بینند. معیارهایی که بسیاری از جوانان را از یک سو به جان دارایی های پدر انداخته و از سوی دیگر راهی دالان بانکها جهت اخذ تسهیلات با سودهای 30 درصدی کرده، علاوه بر ایجاد اختلافات، ناهنجاری ها و بزهکاری ها قلب این پیوند مبارک را تیره و تار کرده است.
یک جلد کلام الله مجید و چند صلوات روزهای گذشته برای قرائت خطبه عقد، امروز در شهر ما تبدیل به دهها و صدها مثقال طلا،هزار و سیصدو اندی سکه طلا، چندین دست لباس آراسته به سنگ و نقوش برجسته و دهها مورد دیگر شده که کثرت مقدار آن با کلاس و شان عروس و خانواده وی در ارتباط است، شان و منزلتی که کوچکترین روترشی نسبت به آن از طرف خواستگار به معنای عشق دروغین تعبیر شده و مراسم را لغو خواهد کرد.
از آنجا که این گونه موارد در حیطه فعالیت نخبگان فرهنگی قرار گرفته، شایسته است متنفذین و والیان امر در این زمینه جهت به حاشیه راندن معیارهای مادی دست به کار شده و برای بازگشت معنویت به مساله ازدواج به میدان بیایند. امامان جمعه با آیه و حدیث، شاعران با غزل و قصیده، نویسندگان با قلم و کاغذ، خوانندگان با حنجره و فریاد و روشنفکران با دلیل و برهان بدون تردید خواهند توانست تاثیرات گسترده ای بر این مساله داشته و از دامنه بحران موجود بکاهند.
مهریه هاى سنگین علاوه بر آثار و تبعات منفى که در جامعه دارد و در جاهاى گوناگون بیان شده، از جمله بالا رفتن سن ازدواج، رشد افسردگى در میان جوانان، سردرگمى و بى هدفى در بین آنان، و نیز آثار منفى دیگر نظیر سوق دختران و پسران ضعیف الایمان به سوى فساد و فحشاء و به دنبال آن تلاش در تخریب جامعه از معنویت و پاکى آثار بد دیگرى نیز دارد.
اکنون از یک سو، روند تورمی مهریه به شدت رو به افزایش است و از سوی دیگر، با افزایش معنادار نرخ طلاق روبهروایم؛ به عبارت بهتر، گویا سنت حسنه «مهریه» کارکردش را از دست داده است و اینجاست که باید مسئولین دست به کار شوند و با وضع قوانین جدید و فرهنگ سازی، در احیای آن بکوشند.
انتهای پیام/